Baka

Mörka surdegslimpor

Så här ser de ut när de är klara!

Så här ser de ut när de är klara!

Ett lite ”tätare” bröd med djup och god smak. Ett fint frukostbröd.

Börja (som vanligt) med surdegen på kvällen innan. Väg upp 100 g och mata på i bunken med 150 g vetemjöl och 150 g vatten. Täck bunken som får stå i rumstemperatur över natten.

Och mata även på surdegen som ska tillbaka till kylen!

Finöl...

Finöl…

Efter en natt eller motsvarande tid på dagen, så är det dags att ”dega” 🙂

Bunken på vågen igen och häll i
500 g mörkt öl
35 g mörk sirap
450 g rågsikt
50 g grovt mjöl, tex dinkel
300 g vetemjöl
1tsk mald pomerans

Alls ingredienser utom saltet är uppradade

Alls ingredienser utom saltet är uppradade

Kör assistenten på lågt varvat gärna 8 min.
Därefter tillsätt ca 1 msk (jag väger gärna allt och det är 17 g ca).
Kör ett par minuter till på högre varvtal med saltet.

Jäs sedan 5-6 timmar.
Vält upp degen och forma två limpor, gärna utan att knåda alltför mycket.
Jäs igen under bakduk någon timme medan ugnen blir ordentligt varm, 275 grader.
Använd gärna en baksten, eller iallafall en plåt som blir varm. Ganska långt ner i ugnen men inte längst ner, är lagom.

Innan limporna sätts in i ugnen snittas de så att de jäser mer uppåt och inte spricker okontrollerat.
OBS skruva ner till 250 grader innan limporna sätts in, ca 35 minuter tills innertemperaturen är 96 grader.

Ha en god frukost 🙂

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s