Baka

Bengts Kanelkaka

image

En underbar marssol lyser från en klarblå himmel. Idag måste vi bara ha lite fika på utebänken när vi kommer hem från långpromenaden med vovven.

Tomt i frysen utom för cookies med tranbär, och dem är det bara jag som gillar tyvärr 😦 Men bättre brödlös än rådlös, och vi blir inte ens brödlösa när jag kommer på att göra snabbakade kakan här. En gammal familjefavorit.

Bara att röra ihop

Bara att röra ihop

Börja med att smälta 100 g smör. Häll över hälften i ett mått och häll i 1,5 dl mjölk i detta. Den andra hälften ställer du åt sidan så länge.

Ta en bunke och blanda 4 dl vetemjöl, 1,5 dl strösocker och 2 tsk bakpulver och sedan är det bara att hälla i smör/mjölk-blandningen och ett ägg och röra ihop till en jämn smet.

Häll detta i en smord och mjölad sockerkaksform med löstagbar kant.

Samma med toppingen - bara att röra ihop

Samma med toppingen – bara att röra ihop

Ta nu det smälta smöret som är över och blanda i 1 dl havregryn, 1 dl socker och 2 tsk kanel. Själv var jag lite sugen på en lakritstouch idag, så jag bytte strösocker mot mörkt muscovadosocker samt satte till 0,5 tsk lakritspulver.

Rör ihop toppingen. Häll över smeten och tryck ner den lite ojämnt i smeten.

Häll över toppingen och tryck ner den lätt här och där i smeten

Häll över toppingen och tryck ner den lätt här och där i smeten

Grädda långt nere i ugnen i 175 grader i ca 35 minuter.

Och så här blir den färdiga kakan

Och så här blir den färdiga kakan

Och nu är det bara att ta med en kaffekopp ut i solen och ha det gott!

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s