Baka

Mammans bröd

Jag gillar verkligen att baka och laga mat.
Denna heta sommar har inte heller hindrat brödbak. Jag menar, det är ju ändå varmt som i en bakugn här, så det gör just ingen skillnad 😉

Ända sedan ungarna var små så har jag om och om igen bakat det här brödet. Och de har kallat det Mammas bröd. Så nu får det heta Mammans bröd.
Förresten minns jag att när A var Lilla A så bakade vi ”tillsammans” redan när hon satt i bärselen på min mage. Hon var dock tillräckligt stor att sitta framåtvänd 😉 Här är vi i full gång några år senare, dock med bullbak.

Nu för tiden bakar jag nästan bara surdegsbröd. Men emellanåt så återkommer jag till detta – till fest, som gåbortspresent eller för att glädja unge F som inte är överdrivet förtjust i surdegsbröd. Det jag ändrat sen dess i receptet är att jag numera använder kall degvätska.

Smula 50 g jäst i en bunke och tillsätt 1 msk salt. Rör sedan om (typ mosa) tills jästen löser sig i saltet. Tillsätt 2 msk olivolja, 2 tsk honung och 5 dl vatten. Kallt eller fingervarmt.

Häll i ca 700 g (motsvarar ungefär 1 liter) vetemjöl, lite i taget, och arbeta in detta tills degen släpper bunken.
Med kallt vatten ska degen jäsa ca 1 h, och med fingervarmt så räcker 30 minuter.

Baka ut ett stort bröd och mjöla på ytan. Jäs det så utan bakduk ca 20 minuter medan ugnen blir riktigt varm, gärna med varm plåt eller baksten. 275 grader ska det vara. Sätt in brödet i ugnen något under mitten (med varm plåt eller baksten endast på bakplåtspapper) och grädda först 10 minuter i denna höga värme, och sänk sen 175 grader och grädda ytterligare 15 minuter. Ytan ska bli mörk men inte alltför bränd, och kan skyddas med en folie i slutet av gräddningen vid behov.

Och så här kan det se ut när det är klart!

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s